Sateenkaarivähemmistön vähemmistö kokee olevansa näkymätön

By 27.6.2019Yleinen

Nuorten toimintakeskus Hapessa järjestettiin 26.6. Sateenkaarivähemmistön vähemmistössä – moniperusteisesti syrjittyjen haasteet ja vahvuudet -paneeli. Paneelin järjesti Setan nuorisotoimikunta. Panelisteina toimivat Setan nuorisotyön koordinaattori Lotte Telakivi, Voimaa seksuaalisuudesta -hanketyöntekijä Jaana Tiiri sekä ihmisoikeusaktivistit Eeli Kytömäki, Julianna Brandt ja Havu Härmä. Paneelin juonsi Setan nuorisotoimikunnan varapuheenjohtaja Valo Inkinen

Juontaja Inkinen aloitti paneelin turvallisen tilan periaatteilla, joihin kuuluivat esimerkiksi se, että kaikille panelisteille tulee antaa tilaa keskustella ja kertoa oma mielipiteensä. Koska moniperusteinen syrjintä on aiheena monimutkainen, käytiin alussa myös keskustelu siitä, mitä se oikeastaan tarkoittaa.

Panelistit puhuivat omista kokemuksistaan liittyen moniperusteiseen syrjintään. Brandt kertoi syrjinnän ilmenevän usein näkymättömyytenä, mistä muut panelistit olivat samaa mieltä. Panelistit kertoivat kokevansa usein olevansa myös vähemmistöryhmien normien ulkopuolella. Esimerkiksi Kytömäki kertoi, että ei koe istuvansa trans-oletuksiin, mikä lisää Brandtin mainitsemaa näkytättömyyden tunnetta. Tiiri kertoi vammaisten seksuaalisuuteen ja sukupuolen kokemukseen liittyvistä oletuksista. “Meidän kaapissamme on portaat, joten emme pääse kaappiin sisään emmekä ulos sieltä”, Tiiri sanoi.

Paneelissa nousi esille myös moniperusteisesti syrjityn mahdollisesti kokema taakkana olo. Härmä kertoi, kuinka identiteeteistä kyetään usein huomioimaan kerralla vain yhtä, johon Brandt lisäsi kokemuksensa siitä, että on itse “liikaa”. Härmä puhuikin kokemuksestaan sukupuolettomana endometrioosin sairastajana. Esiin nousi esimerkiksi se, kuinka häntä kohdellaan terveydenhuollossa sukupuolettomuutensa takia eri tavoin kuin muita esimerkiksi ehkäisystä ja lapsettomuudesta keskustellessa.

Moniperusteinen syrjintä oli panelistien mukaan harmillisen yleistä jopa sateenkaariyhteisössä. Tiiri kertoi kokevansa yhdistysten pesevän kätensä ristiin menevistä ongelmista, kuten esteettömyyden tarpeesta sateenkaariyhteisön tapahtumissa, esimerkiksi Pride-kulkueessa. Hänen mukaansa sateenkaariyhteisö siirtää vastuun helposti vammaisyhteisölle ja vammaisyhteisö sateenkaariyhteisölle. Telakivi lisää, että on aina tärkeää muistaa, ettei esteellisten rakennusten muuttamisen tarve ole esteettömyyttä tarvitsevan syy.

Paneelin lopussa Härmä sanoi vielä: “Kun ruusu kuihtuu, hoida liljaa, kun marginaali puhuu, ole hiljaa.”

n/a