Uusi Päivä tarjosi HattuMedialle uuden päivän

MunstadiYleinen1 Comment

Olipa kerran kolme kesätoimittajaa, jotka pääsivät toteuttamaan unelmaansa: haastattelemaan Uusi Päivä -sarjan työryhmää Tampereen Mediapolikseen kesätyöpaikkansa Nuorten toimintakeskus Hapen avulla aiheenaan “Naisten asema elokuvamaailmassa”.

Matka oli itsessään jo elämys. Minä – Iida Ikkelä – en ollut aikaisemmin matkustanut pitkänmatkanjunalla, enkä olisi siitä nytkään selvinnyt ilman ihanaa työporukkaani ja ripeää Robert’s coffeen myyjää, joka ehti valmistaa minulle kahvin ennen matkaa.

Junassa hermoilua tulevasta haastattelusta ei vielä näkynyt, vaan kuvasimme hyväntuulisesti matkavideoita ja söimme aamupalaa. Vasta päästessämme invataksin kyytiin alkoivat kämmenet hiota ja perhosia tulla vatsaan. Taksi itsessään muistutti vähän keikkabussia hulppeine jalkatiloineen, joten tavaroiden kuljetus sujui ongelmitta.

Tampereen Mediapolis oli noin parinkymmenen minuutin päässä juna-asemasta ja matkalla sinne ehti ihailla yhtä Uuden Päivän “nähtävyyksistä” ravintola Turpiinin ulkosivua. Studioilla meitä tultiin ovelle vastaan. Fanitus alkoi jo siinä vaiheessa, kun huomasimme Minna Alajokea näyttelevän Anu Raipian istuvan sohvilla samassa huoneessa, jossa itse saimme järjestellä tavaroitamme.

Ensimmäiseen haastatteluun oli tunti aikaa, joten odotellessamme pääsimme sukeltamaan Uuden Päivän lavasteisiin, kuten esimerkiksi Tero Kuuslan taloon, Virtauksen lukion sisälle ja Ainon kahvilaan sekä seuraamaan kuvauksia läheltä. Kaikkien tekemä järjestelmällinen yhteistyö muistutti meille, kuinka paljon luottamusta elokuva- ja tv-alaan oikeasti liittyykin. Muutama juonipaljastuskin tuli nähtyä, mutta shh…ne jäävät vain meidän tietoomme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kohokohtia päivälle olivat ensimmäiset haastattelut, jossa pääsimme tapaamaan Aino Haavistoa näyttelevän Inga Sulinin sekä Pentti Ruuskasta näyttelevän Juhani Laitalan. Toimin haastattelijana, mutta epätodellinen oloni iski vasta, kun kuuntelin molempien vastaavan kysymyksiini ja kunnolla tajusin heidän oikeasti istuvan kymmenen sentin päässä minusta. Olen nähnyt molempien tekevän todella hienoja roolisuorituksia muuallakin kuin Uudessa Päivässä, ja olin aluksi vähän hermostunut. Jännitys kuitenkin laski haastatteluiden rennon tunnelman ansiosta ja haastattelut sujuivat hyvin meidän kaikkien osalta. Myöhemmin pääsimme jututtamaan myös Atte Reunasta ja Ronja Alataloa, jotka esittävät Uudessa Päivässä Osku Haavistoa ja Stella Kuparista. Atte jäi toimituksen mieleen hauskana ja Ronja ihanana sekä lämpimänä persoonana. He juttelivat meidän kanssamme muustakin ja vastasivat kysymykseen siitä, ettei UP:ssä kuulla koskaan Tampereen murretta. Kiinnostuneille tiedoksi, että stereotypia siitä että kaikki tamperelaiset käyttävät sitä ei kuulemma vastaa todellisuutta. Tietenkin UP on halunnut sarjassa käytettävän kaikille helpointa “murretta”.

Iltapäivä sujui ohjaaja Anne Syrjän sekä kuvaaja Juha Leskelän haastatteluilla, joista tuli todella mielenkiintoisia koska molemmat ovat olleet omalla alallaan jo todella kauan. Kaikille haastateltaville tuli päiviteltyä, kuinka pienet tilat oikeasti ovat verrattuna siihen, miltä ne näyttävät televisiossa. Meitä toimittajia myös ilahdutti se, että lavasteet olivat rakennettu tiiviisti, mutta niiden yksityiskohdat oli mietitty tarkasti, mikä ei ole nykypäivänä niin yleistä greenscreenien ja muiden apuvälineiden yleistyttyä televisio- ja elokuvatuotannossa. Kun haastattelut olivat purkissa, pääsimme käymään vielä Turpiinin sisällä, Haavistojen talossa sekä opettajanhuoneessa.

Ilmapiiri studiolla oli yllättävän rento ja positiivinen. Vaikka aikataulu oli tiukahko ja kaikilla oli paljon odottelua, hyväntuulisuus ei ottanut loppuakseen. Meille oli huippua myös päästä yhteiskuviin Ronja Alatalon sekä Krista Kortelaista näyttelevän Thelma Sibergin kanssa.

Matkaan liittyi paljon naurua, liian innostuksen peittelemistä (varsinkin Aku Sipolan, Kai Vainen ja Sanni Haahdenmaan tullessa paikalle), joten kotimatka takaisin Helsinkiin oli haikea hienon päivän päätteeksi. Haikeutta lisäsi se, että Uusi Päivä -sarja loppuu nyt seuraavan syksyn päätteeksi, eikä mahdollisuutta palata lavasteisiin taida enää koskaan järjestyä. Uusi Päivä on kuitenkin ollut mukana meidän arjessamme jo monta vuotta ja hurmannut katsojansa juuri sillä kodikkuudellaan ja samaistuttavuudellaan, jota mekin pääsimme studioille todistamaan. Kokonaisuudessaan reissu oli niin onnistunut, että haluaisimme heti lähteä takaisin.

Muiden kesätoimittajien mielipiteet päivästä:

Ronja Salminen: Oli täydellinen päivä kokonaisuudessaan. Ihana että suotiin tällainen mahdollisuus päästä UP:n studioille, koska olen seurannut sarjaa alusta asti. Studioilla oli ihana yhteishenki ja ihana nähdä näyttelijöitä.

Kristoffer Östman: Mielestäni UP:n reissu oli ainutlaatuinen. Varmaan aika harva kesätyöntekijä pääsee kokemaan sellaista, ja ylipäätään ainutlaatuinen tilaisuus, koska UP:n studioille ei pääse noin vain. Mukava tavata näyttelijöitä ja muuta tuotantotiimiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Iida Ikkelä

Kuvat: Iida Ikkelä ja Kristoffer Östman

 

 

One Comment on “Uusi Päivä tarjosi HattuMedialle uuden päivän”

  1. Pingback: Uusi Päivä tarjosi HattuMedialle uuden päivän - Happi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *