Matkabudjetti aisoihin!

MunstadiYleinenLeave a Comment

 

Onko sinulla kova matkakuume, mutta lompakko ja tilin saldo ammottavat tyhjyyttään?  Pienilläkin muutoksilla voit saada aikaan paljon! Tässä muutamia vinkkejä reissusi budjetin karsimiseen.

 

 1.  Miten päästä kohteeseen -edullisesti?

Bussit ja junat ovat lentämistä halvempia matkustuskeinoja. Erinomaisia bussiyhteyksiä löytyy esimerkiksi Baltian alueella. Interrail matkustaminen on myös yksinkertainen, nopea ja kohtuuhintainen keino matkustaa Euroopassa. Interrail-lippu on monta viikkoa kestävä junalippu kaikkiin Euroopan maiden juniin. 

Mikäli haluat kuitenkin lentää kohteeseen, muista nämä vinkit. Lennä sesonkiajan ulkopuolella, kun lennot ovat halvimmillaan. Vertaile lentoyhtiöitä keskenään, äläkä luota halpalentoyhtiöiden tarjoavan aina parhaat lennot. Keskellä viikkoa lentäminen, ja etenkin tiistaisin, on halvinta. Budjetin karsimisessa tärkeintä on olla joustava. Älä murehdi välilaskuista, vaan näe ne mahdollisuutena tutustua myös paikkaan johon ei ollut alunperin tarkoitus edes mennä. Yölennotkin voi nähdä mahdollisuutena nukkua lentokoneessa, kunhan otat mukaan korvatulpat.

Säästät lentokuluissa myös pakkaamalla mukaan vain käsimatkatavarat. Kun et lentoa varatessasi varaa ruumaan menevää laukkua säästät heti monta kymmentä euroa. Älä myöskään varaa istumapaikkaa etukäteen, vaan odota check in:ssa sinulle määrättyä paikkaa.

Lentoja ja majoitusta varatessa on tärkeää käyttää selainta incognito– eli salatussa tilassa. Tällöin lentoyhtiöt eivät voi huomata sinun käyvän heidän sivuillaan useita kertoja, jolloin he saattavat nostaa hintoja. Lentojen kanssa kannattaa olla myös ajoissa liikkeellä. Harkitse myös lentoyhtiöiden kanta-asiakkaaksi liittymistä.

 

 1. Miten liikkua matkakohteessa?

Paikan päällä kannattaa aina suosia julkisia liikennevälineitä. Kiireiset metroasemat voivat vaikuttaa stressaavilta, mutta monien kymmenien eurojen säästäminen on tehokas motivaation antaja, ja hyvällä kartalla selviää suurkaupungeissakin. Majapaikkaa varatessa kannattaa kiinnittää huomiota majoituksen läheisyyteen matkakohteisiin, jolloin et joudu välttämättä matkustamaan pitkiä matkoja.

Monissa kaupungeissa on myös käytössä kaupunkipyörät. Olet luultavasti ainakin kuullut Helsingin kaupunkipyöristä, tuttavallisemmin Alepa-pyöristä. Tämän kaltaisia edullisia tai joskus jopa ilmaisia pyöriä on vuokrattavissa monissa suurkaupungeissa, kuten Kööpenhaminassa ja Budapestissa.

 

 1. Miten löytää halpa yösija?

Airbnb on viime vuosien hittimajoitus ympäri maailmaa. Nettisivuilta voit kätevästi vuokrata itsellesi huoneiston tai yksittäisen huoneen. Voit ajatella halvimpia ja mahdollisesti hirveimpiä majoituksia siltä kannalta, että mitä vähemmän haluat viettää aikaa huoneessa, sitä enemmän tulet näkemään matkakohdettasi!

Hostelleita löydät myös lähes mistä vaan kaupungista.Yleensä hostellissa saat yksityisen  nukkumistilan ja jaat suihkutilat muiden ihmisten kanssa. Hostelleiden väillä on vaihtelua, mutta tavanomaisesti hostellit ovat siistejä.

Halvimman majoituksen saat varmasti couchsurfing-sivustolta. Couchsurfingissa mennään nimen mukaisesti paikallisten ihmisten sohville ja ilmapatjoille vieraaksi. Couchsurfing ei ole ainoastaan edullisin vaan myös jännittävin majoituskeino. Tapaat varmasti uusia ihmisiä ja saat kuulla parhaista menomestoista suoraan paikallisilta. Tuttujen luokse kannattaa myös aina pyrkiä majoittautumaan. Kenties sinullakin on perhetuttu Ruotsissa?

 

 1. Miten karsia kulutuksesta?

Majoituksessa, kuten airbnb:ssä ja couchsurf-paikoissa voit usein käyttää keittiötä. Tällöin kannattaa tutustua paikallisiin ruokakauppoihin ja valmistaa omat ruoat. Osta street foodia ja välttele luksusravintoloita. Poistu ydinkeskustasta ja mene syrjäisempiin kaupunginosiin tai sivukaduille, siellä ravintoloiden hinta on alhaisempi.

 

Kannattaa myös aina kantaa omia eväitä ja vesipulloa mukana, jottei pikkunälässä tarvitse käyttää rahoja turistikohteiden ylikalliisiin vesipulloihin. Ostoksia tehdessä kannattaa valita kirppikset ja bazaarit, eli kojut. Alennuksia matkakohteessa voit hankkia myös esimerkiksi kansainvälisellä ISIC-opiskelijakortilla. 

 

 1. Vielä muutama vinkki!

Matkakohteen valitseminen on hyvä suuntaviiva matkan kustannuksille. Löydät esimerkiksi majoituksen varmasti halvemmalla Baltialta, kuin Länsi-Euroopan suurkaupungeista. Lennot Euroopan sisällä ovat halvempia kuin mannerten välillä, mutta toisaalta vastapainoa tuo Kaakkois-Aasian ruokailuun ja majoitukseen liittyvien kustannuksien edullisuus. Kiinnitä huomiota siis kulutuksen yleiskuvaan, eikä vain yhteen yksityiskohtaan.

Matkaa suunnitellessa kannattaa luoda tarkka budjetti, ja suunnitella vähintään kuinka paljon rahaa on käytettävissä jokaisena päivänä. On parempi ajatella rahankäyttöä etukäteen, jottei matkan viimeisiä päiviä tarvitse viettää euron budjetilla. 

Joissakin paikoissa turisteilta voidaan pyytää enemmän rahaa tuotteesta, jos he eivät osaa kieltä, sillä heitä on tällöin helpompi huijata. Saatat säästää siis rahaa opettelemalla muutaman fraasin kohdemaan kielellä. Kohdemaassa on myös hyvä tutustua paikallisiin, sillä heiltä voit saada parhaat menovinkit. 

+Ilmaista tekemistä!

 • Katujen kiertely näyttää kaupungin katutaidetta ja kulttuuria
 • Museot ovat usein ilmaisia alaikäiselle
  • Taidegalleriat
 • Kirkoissa kannattaa vierailla arkkitehtuuria nähdäkseen
 • Käy ilmaiskonserteissa
 • Amsterdamissa lautta-ajelu on ilmainen
 • Berliinissä puistoistakin voi löytää eläimiä, kuten vuohia
 • Kööpenhaminassa pyöräily on ilmaista ja hyvä tapa tutustua kaupunkiin
 • Uiminen meressä
 • Etsi kohteessa Facebookista paikallisia tapahtumia!

Kuvat ja teksti: Anniina Saarela ja Silja Parkkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *