Graffiti-näyttely HAM:issa

MunstadiYleinen1 Comment

Kävimme katsomassa graffitien historiaa ja nykytilannetta käsittelevän näyttelyn HAM:issa. Näyttely on käynnissä huhtikuusta syyskuuhun ja graffitien lisäksi siellä on näytillä nykytaidetta, joka hyödyntää kaupunkitilaa ja hallitsee omaehtoisen tekemisen asenteen. Graffiti-näyttelyssä on muun muassa dokumentaarisia videoita, valokuvia sekä teoksia helsinkiläisiltä ja kansainvälisiltä tekijöiltä. 

 

Näyttelyn ensimmäinen osa käsittelee graffitia elämäntyylinä, taiteen muotona sekä alakulttuuri-ilmiönä. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan graffitikulttuurin historiaa yhdysvaltalaisen valokuvaajan Martha Cooperin valokuvien kautta. Hän on saanut kansainvälistä suosiota työstään graffiti- ja hip hop -kulttuurin parissa. Cooper kiinnostui graffiteista 1970-luvulla ja kuvasi paljon New Yorkin graffitikulttuuria 1970- ja 1980-luvuilla. Hän on julkaissut paljon katutaiteeseen liittyviä kirjoja, kuten “katutaiteen raamatun”, Subway artin vuonna 1984.

 

Martha Cooper: NOC 167:n “Style Wars”, 1981

 

Martha Cooper: Poliiseja junassa, Bronx. 1981

 

Martha Cooper: Wildstyle-tyyliin maalattu “Duster Lizzie”, 1982

 

Martha Cooper: Lady Pink vastamaalatun tägin vieressä, 1982

 

Näyttelyssä on esillä myös Bladen ja Nugin yhteistyössä tekemät seinämaalaukset, jotka tuovat graffitien historian lähemmäs meitä. Yhdysvaltalainen Blade on saanut lisänimen “King of graffiti” syystäkin. Hän on vaikuttanut graffitikulttuuriin merkittävästi aina 1970-luvun alusta lähtien ja kehittänyt merkittävästi graffitityyliä. Uransa aikana Blade on maalannut yli 5000 junavaunua. Hän myös vei katutaidetta ulkoa museoihin ja gallerioihin ensimmäisten joukossa. Ruotsalainen Nug aloitti graffitien tekemisen 1980-luvun puolivälissä. Hän on tunnettu aggressiivisesta tyylistään.

 

Blade ja Nug

 

Näyttelyyn valmistuu lisäksi suomalaisten Egsin ja Traman yhteisteos. EGS on yksi suomen tunnetuimmista graffititaiteilijoista. Hän aloitti uransa 1980-luvulla ja on työskennellyt yli 40 maassa. EGS on viime vuosina toteuttanut urallaan enemmän perinteisen taiteen muotoja. Hänellä oli vuonna 2018 näyttely taidehallissa, jossa oli katutaiteen lisäksi mm. veistoksia, valokuvia ja maalauksia. Nykyisin EGS herättää paljon ristiriitaista suhtautumista graffitiyhteisöissä.

Trama taas maalasi ensimmäisen piissinsä vuonna 1986, ollessaan vain 11-vuotias. Hän toi punkin Suomen graffitiskeneen ja kuuluu nykyään graffitijengiin FTC. Trama on ollut graffitien takia viisi kertaa oikeudessa.

 

RISK AF FINLAND, Life is Life

 

Näyttelyn toinen osa sisältää teoksia, joiden pääpiirteenä on kaupunkitila ja sen hyödyntäminen taiteessa. Yhdysvaltalainen taide- ja aktivistiryhmä Guerrilla Girlsin juliste- ja videoinstallaatiossa esitellään kampanjointia yhteiskunnan epätasa-arvoa vastaan. He käyttävät naistaiteilijoiden nimiä pseudonyymeinä ja keskittyy taiteessaan sukupuoliseen epätasa-arvoon ja rasismiin.

Näyttelyn vierailijat voivat myös itse vallata oman tilansa kaupungissa kuvanveistäjä Otto Karvosen Kaupunkitila-teoksen avustuksella. Hän on tullut tunnetuksi performansseista sekä tilapäisistä installaatioista ja veistoksista. Karvosen teokset ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa hyödyntäen eri tiloja ja aikoja.

 

Tässä kuvassa kesätoimittaja Silja testaa nimikirjaimiensa kirjoittamista graffitina. Kokeile sinäkin alla olevien ohjeiden mukaisesti! Ps. Kirjainten tekeminen oli hankalaa, kun aakkoset D:stä Ö:hön piti päätellä itse.

 

Anssi Arts

 

Näyttelyssä esitellään helsinkiläisen graffitin kirjavat vaiheet aina 1980-luvulta tähän päivään. Näyttely tuo näkyväksi kymmenen viime vuoden aikana tapahtuneen muutoksen kaupunkilaisten suhteesta ja suhtautumisesta kaupunkitilaan. Taiteenlajina graffiti saapui Suomeen 1980-luvun puolivälissä, kun vaikutteet New Yorkin graffitikulttuurista levisivät valokuvien ja elokuvien avulla. Vuonna 1998 aloitettiin Stop töhryille -hanke, joka pyrki nollatoleranssiin katutaiteen suhteen. Hankkeen tarkoitus oli siis poistaa esimerkiksi graffitit, tarrat, tägit ja julisteet Helsingin katukuvasta. Hankkeen kustannukset olivat noin miljoona euroa vuodessa, ja se lopetettiin vuonna 2008. 

Graffiti-näyttelyn ajan HAM-kulmassa pääsee kokeilemaan graffitien ja tagien tekemistä omatoimisesti ja itsenäisesti. Supaflyn ja Yeesin katutaidetyöpajoissa voi kokeilla graffitimaalausta, luonnostelua, sekä miniatyyrigraffitien tekemistä tusseilla. Työpajassa ei tarvitse lainkaan aiempaa kokemusta.

 

Kuvat ja teksti: Anniina Saarela ja Silja Parkkinen

One Comment on “Graffiti-näyttely HAM:issa”

  1. Pingback: Graffiti-näyttely HAM:issa - Happi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *